Leka lek

Det finns så himla mycket moralpanik omkring barn. Är det inte det ena så är det det andra. Ibland tycker jag sannerligen det är allt för mycket moraliserande och hyckleri omkring internet, sociala medier och tekniska prylar. De allra flesta vuxna brukar dem på ett eller annat sätt. De allra flesta vuxna skriver ej med fjäderpenna på pergament, går inte heller till fots för att söka reda på sina barn, eller leker med skuggbilder istället för att lyssna på radio eller se på TV.

Utan vi lever i vår samtid. Använder tekniken till hjälp. Liksom våra barn också gör.

Själv är jag uppvuxen innan mycket av modern teknik fanns. Tv & telefon fanns i alla fall. Snacka om att man levde i en filterbubbla. Det var inte mycket man visste om omvärlden. Och ensam som bara den kunde man känna sig med sina funderingar. Men moralpanik det fanns det redan då fast det gällde ju förstås andra saker.

Min barnsyn är helt inriktad på relationer. Hur vi föräldrar (eller andra vuxna) relaterar och interagerar med våra barn ger direkt gensvar i barnen. Barnen är beroende av oss. Våra svar på deras varande och handlande blir svaret på vem de är, förväntas vara och hur de sen blir.

Alltså alla barn föds förstås med en egen själ och en egen personlighet. Men det är de vuxnas respons på den som visar barnet vem det är, om det är okej, välkommet, älskat osv

Barnets hjärna är formbar och visst är FÖR mycket tid vid olika apparater för mycket. Och nätet är skrämmande för där lurar olika faror som tex pedofiler.

Men just för att barns hjärnor är formbara bör de inte belastas med skam och skuld över att de inte är perfekta barn som leker perfekta lekar i en perfekt värld. För att de skall utvecklas till fria individer måste de få rätten att vara fria att få vara den de är.

Barn är barn och leken är deras egen. Fri lek förutsätter att den är fri från pekpinnar och föräldrar som lägger sig i och styr upp.

Vill vi inte att de skall fastna vid sina skärmar är det vi kan göra att erbjuda alternativ. Att se till att de har tillgång till många olika intryck och uttryck. Genom till exempel lek.

Här hemma byggs just nu lekstugan om till ”inspelningsstudio” av två små nätnördande tweeniesar med stort engagemang, kreativitet och glädje.

Fri lek när den är som bäst. Om du frågar mig!

Kram, Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *