Så himla barnsligt!
Jag har precis lärt mig att det finns något som heter childism eller barnism. En barnist är en person som, oavsett ålder, verkar för att barnets perspektiv ska få ett ökat genomslag i samhället. Medan barnperspektivet är den en vuxnes försök att se vad som kan vara bra för ett barn, vill barnisten föra fram barnets egna perspektiv och verka för att det kommer till tals. Ett tankeexempel att fundera över är varför alla dörrhandtag sitter så högt upp att de är anpassade till vuxnas längd. Eller att ställa sig frågan varför våra moderna städer är fulla med bilar, bilvägar och biltrafik vilket gör närmiljön livsfarlig för barn att vistas fritt i. Helt ljuvliga tankar som sannerligen borde beaktas allt som oftast här i världen. För den som vill veta mer kan jag rekommendera radioprogrammet ”Projekt: Världens bästa förälder” men ett tips är att snabbspola till Lars H Gustafsson börjar prata och hoppa över början om du inte vill reta upp dig på förekomsten av underliga kurser för föräldrar. 

KRaMaR FRåN MiG

2 Comments

  1. Synd bara att childism också kan ha en helt annan betydelse, som i Elisabeth Young-Bruehls bok "Childism" där det betyder motsvarande rasism el sexism… Dvs förtryck av barn istället för det positiva barnperspektivet.
    Jag var på en föreläsning med Lars H G förra veckan och träffade honom också och pratade, då pratade han just om problematiken i den dubbla betydelsen. Det är nog till viss del pga dubbelheten som begreppet inte riktigt tar fäste. Det är ju lite svårt att prata om childism el barnism om en del tror att man pratar om förtryck och andra om raka motsatsen… Synd, för det är ju ett fint och viktigt begrepp och ord.
    Fint att träffa dig i går!
    Kram

  2. Intressant! Det finns alltså en dubbel betydelse av ordet. Det känns lätt att förstå. Och helt ok för mig. Barn ÄR ju sannerligen strukturellt förtryckta i vårt samhälle (och har så varit genom långa tider). Ta bara detta med hur var och när barn skall få mat eller sova tex. Typiskt underbara herr Gustsfsson att välja den positiva sidan av saken. Det är alltid fint att ses och vilken härlig monter ni fixat! United we fight :) Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *