På vår bakgård just nu

Vet inte var dom kommer ifrån. Inte ens när de flyttade in. Eller hur det kommer sig att de bestämde sig för att vår trädgård var ett fint ställe att slå sig ner i på. Men nu är de här. Och de blir hela tiden fler och fler. Hela trädgården full med vackra skira aklejor i olika färger. Tacksam är jag.

Akleja (Aquilegia vulgaris) eller akvileja är en växtart vars vilda form är sällsynt i Sverige (den finns i södra Finland, södra och mellersta Sverige upp till Dalarna, södra och mellersta Norge upp till Trondheim). Den förekommer vanligt endast kring gamla gårdar och kloster, i parker och så vidare och har då antagligen förvildat sig, eftersom den länge varit en omtyckt trädgårdsväxt och lätt självsår sig med stora massor av frön och ratas av rådjur. Däremot är den särskilt omtyckt av humlor,[1] som är de enda som har en tillräckligt lång tunga, för att nå nektarn i den djupa sporren dit bin och andra pollinerande insekter inte når.

Munkar införde arten till Sverige från tyska klosterträdgårdar, där den odlades som medicinalväxt. Arten finnes för övrigt i nästan hela Europa samt i Kaukasien och Sibirien.

KRaMaR FRåN MiG

3 Comments

  1. Åh, acklejor är härliga!

    Hade tänkt plantera pastellacklejor i våras, men det glömdes visst bort medan tid var, men ett par "ärvda" plantor finns iaf i vår rabatt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *