Utmaning!

Mammagumman har blivit utmanad av belliobloggen om barnkläder, unisex och miljö. Roligt men svårt. Mammagumman är sömmerska, har ett förflutet som teaterkostymör samt har haft glädjen att vara förälder i mer än 18 år nu. Mycket har hänt med samhället, klädindustri, mammagumman och alla barnen under alla dessa år så det hade mycket väl kunnat bli en uppsats, eller en historielektion, men det får stanna vid några rätt konkreta svar:
Hur tänker du när du köper kläder till barnen? Vad är viktigt? Tänker du unisex?

Mammagumman tänker gärna unisex men är inte den som bestämmer. Viktigare är att det är kläder som håller. Mammagumman tycker också om färg och form och roliga kläder med lite attityd. Det är viktigt att kläderna är hållbara och har producerats under bra omständigheter vad gäller miljö och arbetsvillkor.
Vad tycker barnen själva? Har de åsikter om sina kläder?

Dom tre äldsta barnen (18, 15 & 4½ år) bestämmer själva. Lilla storasyster har bytt kläder fem gånger om dagen dom senaste 3 åren sedan hon slutade vara en nakenfis. Alla dessa tre klär sig relativt inom normen till vardags. Lilla storasyster är en kaxsloppa, som ena stunden är iklädd fotbollskläder för att nästa stund bära ljuvaste rosa kombinerat med glitterstrumpbyxor, men hon kan precis likagärna blanda fotbollströja med långkjol. Äldsta storebror är den som tar ut svängarna mest, köper second hand, klär sig i blommig väst eller är utklädd till ballerina när han går på maskerad. Mellersta storebror klär sig casual i jeans t-shirt och tröja men har haft riktigt långt hår ett längre tag. Han är dessutom intresserad av sömnad och har redan sytt en sjörövarjacka och är nu inne på sin andra. När det gäller vårt fjärde barn, vår lilla blomma, så har mammagumman och pappagubben fortfarande makten över inköp och klädval.

Tror du att barnens kläder påverkar deras beteende och utveckling?

Visst påverkar synen på barnet valet av kläder och visst påverkar valet av kläder sedan hur man ser på barnet. Visst påverkar kläderna hur barnet ser på sig själv. För visst påverkar valet av kläder hur vi alla ser på varandra. Annars skulle det inte finnas en uppsjö av olika klädstilar att välja mellan och det skulle inte finnas klädindustri.
Men mammagumman gillar som sagt kläder och mammagumman gillar färg, form och fantasi och tycker att det går bra att klä sig och sina barn som man vill. Enligt norm eller utanför. Man väljer själv. Om det är det man gör – väljer alltså! Kram!
Tack för mig! Jag bollar frågan vidare till juliasvardag, fantasiflicka & maria!
Filed under Okategoriserade

1 Comment

  1. Hej!

    Kul att läsa. Du har ju många barn i olika åldrar och när man läser på din blogg verkar de vara färgstarka och härliga.

    /Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *